Hari Kejn je postao najbolji engleski strelac u istoriji Lige šampiona sa 33 postignuta gola, nakon što je postigao četiri gola za Bajern Minhen u utakmici protiv Dinama iz Zagreba, u prvoj rundi sezone 2024/25 na Alijanc Areni.

Kapiten Engleske i najbolji strelac nacionalnog tima prestigao je dosadašnjeg rekordera Vejna Runija, koji je za Mančester junajted postigao 30 golova u elitnom evropskom takmičenju. Zanimljivo je da je Kejn već ranije oborio Runijeve rekorde, prvo u reprezentaciji Engleske u martu 2023, a zatim i u Premijer ligi u maju 2023, pre nego što je prešao iz Totenhema u Bajern Minhen.

Kejnov podvig dobija dodatnu težinu kada se uzme u obzir da je svoj prvi gol u Ligi šampiona postigao tek nakon 23. rođendana, dok je Runi debitovao u takmičenju sa nepunih 19 godina, postigavši het-trik za Junajted protiv Fenerbahčea.

Tokom svog boravka u Totenhemu, Kejn je postigao 21 gol u 32 utakmice Lige šampiona, dok je prošle sezone za Bajern postigao 8 golova u 12 nastupa. Njegovih četiri gola protiv Dinama predstavljaju njegovu najbolju utakmicu u takmičenju, a postao je i prvi igrač koji je postigao het-trik iz penala u jednoj utakmici Lige šampiona.

Evo liste top 10 engleskih strelaca u Ligi šampiona:

  1. Hari Kejn – 33 gola
  2. Vejn Runi – 30 golova
  3. Rahim Sterling – 27 golova
  4. Pol Skols – 24 gola
  5. Frank Lampard – 23 gola
  6. Stiven Džerard – 21 gol
  7. Endi Kol – 18 golova
  8. Dejvid Bekam – 16 golova
  9. Fil Foden – 15 golova
  10. Teo Volkot – 15 golova

Sterling, koji je ovog leta prešao u Arsenal, mogao bi ove sezone da bude drugi igrač koji će prestići Runija, čime bi se dvojica engleskih igrača našla iznad dosadašnjeg rekordera. Od aktivnih igrača, šansu da napreduje na listi ima vezista Mančester Sitija Fil Foden koji bi uskoro trebalo da nadmaši legendu gradskog rivala Dejvida Bekama. Preko deset golova ima i Markus Rašford (12), međutim on neće ove sezone imati šansu da napreduje na listi pošto Junajted igra u Ligi Evrope.

en_USEnglish